De levensduur van je schutting verlengen

Samenvatting Artikel

Niets is zo vervelend als een schutting die er na een paar jaar al verweerd en verrot uitziet. Gelukkig hoef je niet meteen de hele schutting te vervangen wanneer hij er minder fraai uitziet. Met een beetje onderhoud en enkele slimme trucs verleng je gemakkelijk de levensduur van je schutting flink. In dit artikel lees je alles over het verlengen van de levensduur van je schutting.

De levensduur van een schutting

De levensduur van een schutting hangt af van verschillende factoren, zoals het type materiaal, de kwaliteit van het materiaal, de weersomstandigheden en het onderhoud dat de schutting krijgt. Een Douglas schutting gaat bijvoorbeeld langer mee dan een standaard vurenhouten schutting. Over het algemeen gaat een goed onderhouden houten schutting gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar mee. Daarentegen is een slecht onderhouden schutting mogelijk al na 5 tot 7 jaar aan vervanging toe.

Factoren die de levensduur van een schutting beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de levensduur van een schuttingen beïnvloeden. 

  • Type materiaal: De keuze van het materiaal bepaalt in grote mate de levensduur van een schutting. Materialen zoals hardhout, beton en kunststof gaan over het algemeen langer mee dan bijvoorbeeld vurenhout.
  • Kwaliteit van het materiaal: De kwaliteit van het gebruikte materiaal is van belang voor de duurzaamheid van de schutting. Een schutting van bijvoorbeeld goedkope materialen beschadigd sneller en zal minder lang meegaan dan een schutting van duurdere, hoogwaardige materialen.
  • Onderhoud: Het regelmatig onderhouden van de schutting verlengt de levensduur. Het reinigen van de schutting, het behandelen met beits of verf en het verwijderen van vuil en mos dragen allemaal bij aan een langere levensduur.
  • Gebruik: Als laatste heeft ook het gebruik van de schutting invloed op de levensduur. Als de schutting bijvoorbeeld vaak wordt blootgesteld aan zware belasting, zoals het tegenhouden van klimplanten of de druk van grote dieren, wordt de levensduur verkort.

Tips voor de levensduur verlengen van je schutting

Hier zijn enkele tips om je te helpen je schutting in goede staat te houden. Reinig minstens één keer per jaar de schutting met een zachte borstel en een mild schoonmaakmiddel. Zo verwijder je vuil, stof en bladeren. Daarnaast is het verstandig een speciale schimmel- en mos verwijderaar te gebruiken. Dit voorkomt dat het hout gaat rotten. Een beschermende laag beits, olie of verf op de schutting beschermt daarnaast de schutting tegen de weersinvloeden. Tot slot is het belangrijk dat de schutting stevig en goed verankerd staat. Je schutting laten plaatsen door een professional zorgt er voor dat je zeker weet dat het goed gebeurd, dit voorkomt dat de schutting omwaait bij harde wind.

Het is belangrijk je schutting goed te onderhouden want een goed onderhouden schutting gaat aanzienlijk langer mee. Het type materiaal, de kwaliteit, het onderhoud en het gebruik hebben allemaal invloed op de levensduur. Voor het onderhouden van je schutting zijn diverse tips die in te zetten zijn voor het verlengen van de levensduur van je schutting.

Voorbereiding voor het stuken

Ga je binnenkort stuken? Of laat je het doen? Voor beide gevallen is het verstandig wat voorwerk te doen als voorbereiding. Lees snel meer en ontdek hoe.

Let hierop bij het kopen van een vierwielfiets

Wil je een vierwielfiets kopen? Dan wil je natuurlijk wel een goede aankoop doen. Dat doe je gemakkelijk met de tips uit dit artikel. Lees snel verder en koop je vierwielfiets.