Vaarbewijs halen

Samenvatting Artikel

De opleidingen voor het Klein Vaarbewijs I + II en het Marifoon Basiscertificaat zijn geen gemakkelijke cursussen, maar met goede begeleiding van een goede opleider kan iedereen het examen met goed gevolg afleggen.

Het examen kan worden gedaan door een beeldschermexamen af te leggen (te vergelijken met het theorie-examen voor rijbewijzen) na afloop krijgt men gelijk de uitslag van het examen. Voor informatie, inschrijvingen en het afleggen van de examens kun je terecht bij het CBR (www.cbr.nl).

Klein Vaarbewijs I

Dit vaarbewijs geeft de schipper het recht te varen op alle rivieren, kanalen en kleine meren. De Gouwzee en de Randmeren (Gooimeer t/m Ketel-meer/Zwarte Meer) zijn vaarbewijs I gebied. De havens aan de vaarbewijs II gebieden zijn vaarbewijs I gebied. Het Klein Vaarbewijs I is niet geldig voor de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer incl. Markermeer en IJmeer, de Waddenzee, de Eems en de Dollard.

Klein Vaarbewijs II

Dit vaarbewijs geeft de schipper het recht te varen op alle binnenwateren, dus inclusief de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer incl. Markermeer en IJmeer, de Waddenzee, de Eems en de Dollard. Oftewel, je mag met dit vaarbewijs ook op groot water varen. In het buitenland is dit vaarbewijs ook vereist. Om een Klein Vaarbewijs II te behalen moet je minimaal 18 jaar oud zijn. 

Groot plezier vaarbewijs

Met dit vaarbewijs heeft een schipper recht op dezelfde vaartuigen bij Klein Vaarbewijs 1 en Klein Vaarbewijs 2. Daarnaast mag je met een groot plezier vaarbewijs is dat je op alle binnenwateren mag varen. Zodra je een groot plezier vaarbewijs II haalt, mag je ook op internationale wateren varen. Bovendien kan je ook in een pleziervaartuig van 25 tot 40 meter lang mag varen. Tenslotte heb je een groot vaarbewijs nodig om zo’n groot schip te mogen besturen. 

Beperkt groot vaarbewijs

Er zijn twee soorten groot vaarbewijzen, namelijk A en B. Onder een beperkt groot vaarbewijs valt bewijs B. Hiermee heb je niet alle rechten die je met een groot vaarbewijs A wel hebt. Zo mag je met een beperkt groot vaarbewijs niet op alle wateren varen en niet op de internationale wateren. Je mag wel varen op meren en wateren die speciaal bedoeld zijn voor transport. 

Groot vaarbewijs

Onder een groot vaarbewijs valt bewijs A. Hiermee mag je varen met schepen van minstens 40 meter lang varen. Daarnaast mag je varen in alle binnenwateren, inclusief de Waddenzee, de Zuid-Hollandse en Zeeuwse stromen en het IJsselmeer. Als schipper zijnde mag je ook op internationale wateren varen. Een ander voordeel aan een groot vaarbewijs is dat je passagiersschepen met twaalf of meer passagiers mag besturen. 

De levensduur van je schutting verlengen

Met een beetje onderhoud en enkele slimme trucs verleng je gemakkelijk de levensduur van je schutting flink. Lees hier meer.

Tips voor de perfecte outfit

In dit artikel vind je de beste outfit tips, zodat jij een onvergetelijke indruk maakt en zelfvertrouwen uitstraalt.