Het verschil tussen douglas en vurenhout

Samenvatting Artikel

Douglas hout en vurenhout dragen beide op verschillende manieren bij aan de sfeer in een ruimte. Vurenhout is vaak duurder en geeft meer warmte aan de ruimte, terwijl douglas hout minder invloed heeft op het licht in een ruimte. Douglas hout is vaak goedkoper dan vurenhout, omdat het in veel klimaten kan groeien. Beide houtsoorten worden veel gebruikt, maar wat zijn nou precies de verschillen tussen douglas hout en vurenhout? 

Duurzaamheid

Om te bepalen hoe duurzaam een houtsoort is wordt er gekeken naar de duurzaamheidsklasse. Is de duurzaamheidsklasse een vijf, dan is deze niet duurzaam. Oftewel, het houtsoort gaat circa vijf jaar lang mee. Als de duurzaamheidsklasse van een bepaald houtsoort één is, dan is deze zeer duurzaam. Hierbij gaat het houtsoort circa vijfentwintig jaar en langer mee. 

Douglas hout valt in de duurzaamheidsklasse op nummer drie. Dat betekent dat dit een matig-goede duurzame houtsoort is. Met andere woorden, douglas hout gaat zeker tien tot vijftien jaar mee. Vurenhout valt in de duurzaamheidsklasse op nummer vijf. Dat houdt in dat houtsoort circa vijf jaar mee gaat. Echter heeft vurenhout een lager gewicht, waardoor het gemakkelijker te vervoeren is. 

Uitstraling

De uitstraling van douglas hout heeft een warme uitstraling. Dit komt door de kleur van het houtsoort, deze is namelijk oranjebruin. Douglas hout is de meest populaire houtsoort voor buitenmeubels, zoals vlonders en balustrades. De sterkte en duurzaamheid van douglas hout is een zeer populair bouwmateriaal voor woningen. 

Het vurenhout heeft een bruinachtige kleur terwijl de binnenkant van dit houtsoort wit is. Het heeft een soortgelijk uiterlijk als het dennenhout. Vurenhout heeft een lichte vanille geur en ruikt naar hars. De kleur van vurenhout kan met de tijd veranderen. Dit komt onder andere door de zonlicht. Verkleuring kan je niet tegengaan, alhoewel het kan wel een mooi effect geven. 

Te gebruiken voor

Douglas hout kan zowel binnen als buiten worden gebruikt voor veel projecten. Hierbij kun je denken aan kozijnen, overkappingen, schuren of een tuinhuisje. Er zijn nog veel meer mogelijkheden waarbij je douglas hout kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor een mooie houten tuintafel. 

Ondanks de lage duurzaamheidsklasse wordt vurenhout ook veel gebruikt in bouwprojecten. Binnenkozijnen, dakconstructies, bouwstijlen en raamwerk zijn slechts enkele van de vele manieren waarop je vurenhout kunt gebruiken. Vurenhout heeft een gemiddelde dichtheid en flexibiliteit, waardoor het perfect is voor gebruik als interieurframe of architecturale ondersteuning. 

Beide houtsoorten zijn dus goed te gebruiken voor bouwprojecten. Het verschil tussen douglas hout en vurenhout zit voornamelijk in de duurzaamheidsklasse en de uitstraling. Bovendien zorgen beide houtsoorten voor meer sfeer, warmte en efficiëntie.  

Voorbereiding voor het stuken

Ga je binnenkort stuken? Of laat je het doen? Voor beide gevallen is het verstandig wat voorwerk te doen als voorbereiding. Lees snel meer en ontdek hoe.

Let hierop bij het kopen van een vierwielfiets

Wil je een vierwielfiets kopen? Dan wil je natuurlijk wel een goede aankoop doen. Dat doe je gemakkelijk met de tips uit dit artikel. Lees snel verder en koop je vierwielfiets.