Stucwerk schoonmaken

Samenvatting Artikel

Om je stucwerk in goede staat te houden is onderhoud en schoonmaak belangrijk. Door het stucwerk schoon te houden verhoog je de duurzaamheid en gaat het langer mee. Hierdoor geniet jij langer van het stucwerk en hoef je niet onnodig geld uit te geven. In dit artikel lees je waarom jij je stucwerk schoon moet maken, hoe je dit doet en nog veel meer. 

Waarom stucwerk schoonmaken?

Het schoonmaken van stucwerk is belangrijk om het stucwerk mooi en in een goede staat te houden. Door het stucwerk goed schoon te maken, verwijder je vuil, stof en andere verontreinigingen. Dit helpt om de kwaliteit van het stucwerk te behouden en schimmel en andere schadelijke bacteriën te voorkomen. Daarnaast zorgt het schoonmaken van stucwerk ervoor dat het lijstwerk er goed en verzorgd uitziet. Wanneer je dit niet doet, gaat het stucwerk verkleuren en vervagen. Ten slotte zorgt het schoonmaken van stucwerk ook voor het verlengen van de levensduur van het stucwerk.

goede-formaat-.jpg

Wat gebruik je voor het schoonmaken van stucwerk?

Voor het schoonmaken van stucwerk gebruik je een oplossing van water en een reiniger. Gebruik geen schurende materialen of andere harde materialen om het stucwerk schoon te maken, want hiermee beschadig je het stucwerk. Enkele middelen die je gebruikt voor de schoonmaak van stucwerk zijn: 

  • Water en zeep: Voor licht vervuild stucwerk is water en zeep voldoende. Gebruik hiervoor een zachte borstel en lauw water met een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel of een allesreiniger.
  • Azijn: Azijn is een natuurlijk en effectief reinigingsmiddel. Meng gelijke delen azijn en water en breng het aan op het stucwerk met een zachte borstel. Laat het een paar minuten intrekken en spoel het daarna weg met water.
  • Baking soda: Baking soda is een mild schuurmiddel dat goed werkt tegen hardnekkig vuil. Maak een pasta van baking soda en water en breng het aan op het stucwerk. Wrijf het zachtjes in met een zachte borstel en spoel het daarna weg met water.
  • Speciale reinigingsmiddelen: Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen beschikbaar voor het schoonmaken van stucwerk, zoals stucwerk reinigers. Volg altijd de instructies op de verpakking en test het middel eerst op een klein stukje stucwerk om te zien of het geen schade veroorzaakt.

Hoe bescherm je stucwerk tegen vuil en vlekken

Impregneren is het aanbrengen van een beschermende laag op het binnen stucwerk om het te beschermen tegen water, vuil en vlekken. Dit wordt gedaan met een impregneermiddel dat speciaal is ontworpen voor stucwerk. Het impregneermiddel dringt door in het stucwerk en vormt een waterafstotende laag die voorkomt dat vuil en vlekken doordringen in het stucwerk. Het aanbrengen van een coating op het stucwerk is ook een optie. Een coating vormt een beschermende laag over het stucwerk dat vuil en vlekken afstoot. Er zijn verschillende soorten coatings beschikbaar, waaronder acryl- en siliconencoatings.

Stukadoor Binen feature image 01

Het regelmatig schoonmaken van het stucwerk helpt om vuil en vlekken te voorkomen. Gebruik hiervoor een zachte borstel en een mild schoonmaakmiddel. Probeer het morsen van vloeistoffen op het stucwerk te voorkomen door voorzichtig te zijn bij het gebruik van vloeistoffen in de buurt van het stucwerk. Als er toch iets wordt gemorst, veeg het dan onmiddellijk op met een schone doek.

Je weet nu hoe belangrijk het is je stucwerk schoon te houden voor een langere levensduur. Daarnaast weet je nu welke middelen je moet gebruiken voor het reinigen van het stucwerk. Als je vlekken en andere vuiligheden wilt voorkomen, heb je hiervoor ook genoeg opties. Neem direct actie en voorkom dat je later nog meer kosten krijgt. 

Voorbereiding voor het stuken

Ga je binnenkort stuken? Of laat je het doen? Voor beide gevallen is het verstandig wat voorwerk te doen als voorbereiding. Lees snel meer en ontdek hoe.

Let hierop bij het kopen van een vierwielfiets

Wil je een vierwielfiets kopen? Dan wil je natuurlijk wel een goede aankoop doen. Dat doe je gemakkelijk met de tips uit dit artikel. Lees snel verder en koop je vierwielfiets.