Een dagelijks gezond eetpatroon

Samenvatting Artikel

Een dagelijks gezond eetpatroon hanteren, hoe doe je dat eigenlijk? Door dagelijks gezond voedsel tot je te nemen, zorg je ervoor dat jouw lichaam van essentiële vitamines en mineralen wordt voorzien. Deze geven je energie en zorgen ervoor dat je niet snel last krijgt van vermoeidheid, andere ongemakken of erge ziektes. Onder goede voedingsstoffen verstaan we vetten, eiwitten, koolhydraten, vitamines, mineralen en vezels. In dit artikel geven wij je tips om dagelijks een gezond eetpatroon te hanteren. Lees snel verder voor meer informatie. 

1. Kies voor volkoren producten

Het is zeker aan te raden om volkoren producten eten als je dagelijks een gezond eetpatroon wilt hanteren. Hierbij kun je denken aan volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Deze bevatten veel voedingsvezel, koolhydraten en vitamines. Wil je weten of een brood echt volkoren is, dan kun je dit vaak op het etiket lezen.

2. Eet groente en fruit

Ook iedere dag groente en fruit eten is aan te raden. Eet bij voorkeur 2 stuks fruit per dag. Zo heb je minder kans op ziektes aan hart en bloedvaten en enkele vormen van kanker. Zorg er wel voor dat je gevarieerd eet, zodat je verschillende soorten vitamines en mineralen binnenkrijgt.

3. Ga voor gezonde vetten

Om een gezond eetpatroon te hanteren, raden we het aan dagelijks voor gezonde vetten te kiezen. Dit zijn onverzadigde vetten, waarbij je kunt denken aan vette vis, halvarine, olijfolie en noten. Laat de ongezonde vetten het liefst staan. Dit zijn vetten die zich in chips, salami, worst, chips en koekjes bevinden. 

4. Gebruik niet teveel zout

Zorg ervoor dat je dagelijks niet teveel zout eet. Veel voedingsmiddelen bevatten van nature al wat zout. Het is vaak dan ook niet nodig om extra zout toe te voegen. Ga in plaats daarvan voor andere smaakmakers of kruiden. 

5. Nuttig drinken zonder suiker of alcohol

Als je iets drinkt, kun je het beste iets nuttigen zonder alcohol of suiker. Zorg ervoor dat je iedere dag genoeg drinkt. Hierbij kun je denken aan 1,5 liter water per dag. Houd eens bij hoeveel water je per dag drinkt. Als dit minder dan 1,5 liter is, kun je eens kijken welke dranken je eventueel door water kunt vervangen. Door voldoende water te drinken, bevorder je de werking van je darmen.

6. Eet 3 maaltijden per dag

Elke dag 3 gezonde maaltijden is onderdeel van een gezond en gevarieerd eetpatroon. Zo voed je je lichaam voldoende met alle voedingsstoffen die deze nodig heeft. Tussendoortjes zijn niet perse nodig. Wil je toch een tussendoortje eten, dan kun je het beste voor fruit kiezen.

7. Beweeg voldoende

Misschien beweeg je al regelmatig, maar meer bewegen kan nooit kwaad naast het hanteren van een dagelijks gezond eetpatroon. Door voldoende te bewegen zorg je ervoor dat je niet aankomt, gezond blijft en je energieker voelt. Allemaal voordelen die ook mooi samengaan met het hanteren van een dagelijks gezond eetpatroon.

Wij wensen je veel succes met onze tips om een dagelijks gezond eetpatroon te hanteren!

Voorbereiding voor het stuken

Ga je binnenkort stuken? Of laat je het doen? Voor beide gevallen is het verstandig wat voorwerk te doen als voorbereiding. Lees snel meer en ontdek hoe.

Let hierop bij het kopen van een vierwielfiets

Wil je een vierwielfiets kopen? Dan wil je natuurlijk wel een goede aankoop doen. Dat doe je gemakkelijk met de tips uit dit artikel. Lees snel verder en koop je vierwielfiets.